Wat kun je met de kerntalentenmethode?

De KernTalentenmethode bewijst dagelijks z’n waarde bij het coachen van professionals al dan niet hoogbegaafd en/of hoogsensitief. Daarom begin ik elk coachingstraject met een kerntalentenanalyse. Als je je kerntalenten kent, maak je bewustere keuzes die écht bij je passen. Of het nu gaat over je beroep, studiekeuze of het aanbod van een baan: de beste keuze is die waar je al je sterke kerntalenten kunt inzetten.

Je kerntalenten ontdekken
Je kerntalenten ontdek je via een eenvoudige en uitvoerige (digitale) vragenlijst, die je terugbrengt naar je kindertijd (4-12 jaar). Je favoriete speelgoed van toen en de spelletjes die je als kind het liefst deed, zeggen alles over je kerntalenten. Een kind wordt niet creatief door met Lego te spelen, maar speelt graag met Lego omdat het al creatief is. ‘Spelen met Lego’ spreekt zijn aard, potentieel en intrinsieke motivatie aan om functionele dingen te creëren. Dit inzicht, dat kinderen hun persoonlijkheid laten zien in de keuze van hun speelgoed, activiteiten en sport, bleek de sleutel tot deze eenvoudige, maar ook revolutionaire methode.

Betekenis en gebruik
Een situatie of opdracht waarin je je sterke kerntalenten niet kunt inzetten, leidt snel tot verveling en het gevoel iets te missen. Een situatie of opdracht waarin je vooral je kleine kerntalenten moet aanspreken, vraagt veel extra energie. Het zal je overigens moeilijk vallen om in zo’n situatie echt uit te blinken. De tijd en energie die je investeert in de ontwikkeling en ontplooiing van je sterke kerntalenten, levert altijd prima resultaten op. Vaardigheden die niet door je kerntalenten worden gedragen, zijn veel moeilijker aan te leren en geven minder voldoening. Bovendien leiden ze zelden tot meer dan een gemiddeld niveau.

Wanneer is een kerntalentenanalyse zinvol?
Zoals gezegd begin ik elk coachingstraject met een kerntalentenanalyse. Maar er zijn veel meer voorbeelden van vragen waarop een analyse helder zicht geeft:

  • Ik wil mijn onderneming laten groeien. Pas dit bij mij? En hoe doe ik dat?
  • Hoe maak ik mijn baan weer interessant?
  • Welke andere en/of aanvullende mogelijkheden heb ik ten opzichte van mijn huidige functie en functie-inhoud?
  • Mijn huidige baan ervaar ik als erg zwaar. Kan ik daar iets aan doen?
  • Wat is mijn natuurlijke manier van leidinggeven? Ben ik er wel geschikt voor?
  • Mijn wens is om een eigen bedrijf te starten. Hoe kan ik dat het beste doen?
  • Hoe vertel ik anderen wie ik ben en wat mijn talenten zijn?
  • Er zijn zoveel dingen die ik leuk vind. Wat ga ik doen?
  • Ik heb al twee studies afgebroken. Welke studierichting past nu echt bij mij?
  • Waar moet ik op letten om een burn-out te voorkomen?
  • Universiteit afgemaakt. Baan gevonden. En toch klopt het voor mijn gevoel niet. Wat nu?

Meer weten?
Meer weten over coaching van hoogbegaafden en hoogsensitieven? Benieuwd naar de kerntalentenmethode? Stuur me een e-mail of bel 06 5354 9349 en we plannen een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 60 minuten in.