Blog: ervaringen in de praktijk

Ben jij een geboren leider?

Posted · Add Comment

Vraag jij je wel eens af of je een geboren leider bent? Over leiderschap zijn inmiddels al vele duizenden boeken, artikelen en blogs verschenen. En er zijn ook aardig wat workshops en trainingen op gebaseerd. Leiderschap is kennelijk interessant en boeiend, zowel voor leidinggevenden als hun medewerkers.

Moeiteloos leiderschap
Voor mij is duidelijk dat leiderschap een talent is, dat je van nature hebt. Een potentieel dat je kunt ontwikkelen. Je kunt het jezelf niet aanleren. Als je van nature een leider bent, gaat dat min of meer spontaan en hoef je er geen moeite voor te doen. Sterker nog, als je met dit talent geboren bent, is leidinggeven voor jou zó vanzelfsprekend dat je het amper in de gaten hebt. Dat begint al met leidinggeven aan jezelf. Initiatiefrijk en autonoom als je bent met dit talent, stel je je eigen doelen en realiseer je ze. In de praktijk gaat dit vaak naadloos over in leidinggeven aan anderen.

Natuurlijk plezier
Leidinggeven is feitelijk niet één talent. Het is een combinatie van talenten, die min of meer in je genen zijn verankerd. Denk hierbij aan strategisch inzicht, analytisch vermogen en sociale skills, intuïtief en inlevend zijn en ook overtuigend en motiverend. Als leider heb je aandacht voor zowel de inhoud van het werk als voor de mensen die je aanstuurt. Wanneer je dit goed doet, dan zie je wat het oplevert. Voor jezelf, het team en de organisatie. Het helpt je te bepalen wat écht belangrijk is, wat kan wachten of wat misschien helemaal niet hoeft. Leidinggeven-van-nature doe je met heel veel plezier. Het geeft energie en voldoening. Daar profiteert iedereen van, inclusief jezelf.

DNA blootleggen
Hoe weet je nu of je van nature een leider bent? Of dénkt er een te zijn. Of daar soms aan twijfelt? Hoe kom je erachter, als je van nature een leider bent, welke manier van leidinggeven het beste bij je past? Of, stel dat je leiding geeft maar voelt dat het niet ‘jouw ding’ is, hoe ga je daar dan mee om?
Ooit van de KernTalentenanalyse gehoord? Dat is de eerste en enige persoonlijkheidstest in de wereld die je talenten -je KernTalenten- uitvoerig, diepgaand en inzichtelijk in kaart brengt, zonder je een label op te plakken of je te typeren. Een analyse die je volledige DNA blootlegt aan de hand van 23 gedefinieerde KernTalenten, afzonderlijk of in combinatie. Een aantal van die combinaties laten haarfijn zien óf, en zo ja, wat voor soort leiderschap je van nature in je hebt.

Testimonial van Stan, CFO
“Met een vriend sprak ik over mijn behoefte om in contact te komen met iemand die een coach en klankbord zou kunnen zijn, niet alleen voor een specifiek probleem, maar meer voor de toekomst en om een paar keer per jaar ‘tegenaan te kletsen’. Zo kwam ik in contact met Hans en heb ervoor gekozen om een KernTalentenanalyse te doen. Een uitstekende keuze! Alle trainingen die ik in het verleden gedaan heb, waren zeer zinvol maar misten ergens een kop en een staart. Toen ik met Hans de KernTalentenanalyse had gedaan en met hem in een afrondende evaluatie zat, viel alles op z’n plek. Het geeft een breder perspectief en leert je nóg beter te begrijpen wie je zelf eigenlijk bent. Ik weet zeker dat dit voor mij een basis heeft gecreëerd voor verdere ontwikkeling en voor een langetermijn-coachingsrelatie met Hans.”

Welkom
Nieuwsgierig naar hoe het nu precies met jouw leiderschap zit? Of wil je meer weten over wat een KernTalentenanalyse inhoudt? Neem contact met me op via info@hanslipscoacht of bel 06 53549349. Skypen mag natuurlijk ook. Je bent van harte welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *