Blog: ervaringen in de praktijk

Kun je de KernTalentenanalyse ook voor een team inzetten?

Posted · Add Comment

Bovenstaande vraag werd mij laatst tijdens een netwerkbijeenkomst gesteld en ik kon daar volmondig ‘ja’ op antwoorden. Om vervolgens uit te leggen dat een team analyseren inzicht geeft in zowel de individuele talenten als die van het team. Een analyse maakt het Talenten-DNA van een team inzichtelijk, brengt match en mismatch in kaart en laat zien hoe en op welk terrein de KernTalenten sterk of minder sterk zijn ontwikkeld.

Het is natuurlijk belangrijk om te weten met welk doel een organisatie, bedrijf of instelling besluit om een teamanalyse in te zetten. Wil je bijvoorbeeld de effectiviteit vergroten of de samenwerking versterken? Ben je nieuwsgierig of en wat voor leiderschap er binnen een team aanwezig is? Of wil je ontdekken hoe het staat met de creatieve innovatiekracht, het economische inzicht of het empathisch vermogen? Andere veel gestelde vragen waarop een teamanalyse antwoord geeft: Is de sociale inborst essentieel of draait het meer om een vorm van ondernemerschap binnen de eigen organisatie? En: is je team in staat om hetgeen er wordt bedacht en ontwikkeld ook in praktische zin handen en voeten te geven? Een combinatie van deze vragen is overigens ook heel goed mogelijk.

Wat je doelen ook zijn, een goed uitgevoerde teamanalyse zet niet alleen het hele team, maar ook de teamleden afzonderlijk in hun kracht. Het geeft inzicht in elkaars KernTalenten en biedt duidelijkheid bij welk teamlid je waarvoor terecht kunt. Bovendien voorkomt het mogelijke burn-outs en bore-outs en gaat het ongewenst ziekteverzuim tegen. Verder draagt een teamanalyse evident bij aan meer geluk op de werkvloer en een hogere productiviteit. Zaken waar zowel leidinggevenden als medewerkers blij van worden!

Een teamanalyse is bovendien uitermate geschikt om een nieuw team te formeren of nieuwe ‘passende’ leden aan een bestaand team toe te voegen.

Wil je als organisatie, bedrijf, overheids- of onderwijsinstelling zelf ervaren hoe waardevol het is om een teamanalyse in te zetten? Stuur een mailtje naar info@hanslipscoacht.nl of bel 06 53 54 93 49.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *