Blog: ervaringen in de praktijk

Heeft u wel eens last van overprikkeling?

Posted · Add Comment

Artikel%20HSP-en-prikkels-webHoogsensitieve mensen raken binnen de samenleving of bedrijfscultuur snel overprikkeld. Veel voorkomende prikkels zijn: hectiek, strakke planningen, nadruk op prestaties en efficiency, grote mensenmassa’s, kantoortuinen, verplichtingen en verwachtingen. Maar wat is een prikkel eigenlijk? Hoe ga je er het beste mee om? En waarom is het belangrijk een prikkel niet te verwarren met angst.

Elektrische vonken
Een hoogsensitief persoon (HSP) is gevoeliger voor prikkels dan gemiddeld. Een prikkel is eigenlijk alles wat stimulerend werkt; alles wat het zenuwstelsel alert maakt. Alsof er een lading ‘elektrische vonken’ door het lichaam wordt gestuurd. Deze prikkel kan zowel van buiten als vanuit het eigen lichaam komen. Bijvoorbeeld een emotie. Als een HSP verrast wordt is de impact groter dan wanneer hij de veroorzakende prikkel zag aankomen. Was hij al overprikkeld dan kan een kleine extra prikkel de druppel zijn om de beroemde emmer te laten overlopen.
Ook het type prikkel kan verschil uitmaken. Bij de een komt geluid bijvoorbeeld harder binnen, bij de ander zijn het beelden. Het is belangrijk om overprikkeling niet te verwarren met angst. Angst veroorzaakt zeker een prikkeling, maar dat doen woede, verdriet en blijdschap ook.

Acute overprikkeling
De volgende ervaringen kunnen bij een HSP op overprikkeling wijzen:

  • Plotselinge stemmingswisselingen
  • Snel opkomende fysieke klachten zoals hoofdpijn of misselijkheid
  • De behoefte om zich af te sluiten
  • Hangende oogleden, gapen en andere signalen van vermoeidheid
  • Blozen, trillen, gespannen spieren, zwetende handen
  • Gespannenheid en/of nervositeit
  • Een overdreven/heftige reactie geven (in het licht van de situatie van dat moment)
  • Afwijzen van fysiek contact
  • Flauwvallen

Herkennen en aanpakken
Het is belangrijk om de vaak minder prettige ervaringen met betrekking tot overprikkeling te leren herkennen en deze te koppelen aan wat eraan vooraf ging. Het voorkomt veel persoonlijke ‘overlast’ zoals bijvoorbeeld structurele oververmoeidheid. Het inschakelen van een ervaringsdeskundige op het gebied van hoogsensitiviteit helpt om deze overprikkeling aan te pakken. Hierbij staat het anders denken, voelen en doen vaak centraal.
Het mooiste is wanneer hoogsensitiviteit niet (meer) hindert, maar bewust en prettig geïntegreerd raakt in het dagelijks leven en werk. Geluk, tevredenheid, prestaties en het goede gevoel nemen hierdoor toe.

Meer weten?
Heeft u vragen over Heeft u wel eens last van overprikkeling? of wilt u meer informatie, neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *